vrijdag 22 november 2019

Dag 17 Pekon – Old Sankar (boot) – Nyaung Shwe


Verrassend uitgebreid ontbijtbuffet, goede start. Op naar de boot en ja het bootmannetje staat paraat. Boot uitgerust voor de toerist: 2 houten stoelen met armleuningen, dikke rode kussens, nieuwe zwemvesten en 2 nog ingepakte paraplu’s voor de zon! Fietsen en tassen hop de boot in, start van een prachtig avontuur. Met grote snelheid, punt omhoog, het Pekon meer op.


Heldere lucht, zon in de rug, bergen aan beide zijden, prachtige weerspiegelingen in het water. Geen toerist te bekennen, her en der een eenzame visser, eindeloos veel mooie waterplanten en bloemen in verschillende kleuren, afgewisseld met rieteilandjes. Soms door smalle watergangen met Riet hoog op aan beide kanten meestal grote prachtige watervlakken. Roofvogel in de lucht, elektriciteitsdraad vol zwaluwen, witte reiger tussen het riet en vele kleine onbekende vogeltjes op blad en bloem.



Ongemerkt de overgang naar het Sankar meer, de drijvende huizen en pagode met als onverwacht cadeautje een traditionele eenbenige visser. 


Net voor het aanmeren bij Old Sankar een klein eilandje met daarop de eenwording van boomstam en oude pagode.


Prachtige start van de ochtend.

Aanleg plaats Old Sanker, een mooie historische verzameling pagodes, tempels en monastry, druk in renovatie, mooi om tussendoor te wandelen. 



De fietstocht is er één van het genieten over een heerlijke landelijke weg langs het Sankar meer met bergen als begeleiders aan beide zijden en mooie dikke witte wolken aan een blauwe hemel. Temperatuur aangenaam en het jaargetijde ws. het best denkbare. Overal mooie bloemen en vlinders. Op het land een drukte van belang: oogsten, bewerken, alweer zaaien en beregenen. Bijna alles handmatig, veel hardwerkende, maar ook opgewekte mensen op het land. Her en der een tractor en een maïspeller. Maïs oogst: een verhaal apart. Volledig verdort en droog wordt er geoogst: kolven eruit gesneden, verzameld in een mandje op de rug, stengels afgesneden, verzameld en later verbrand. De kolven locaal met een pelmachine, of elders centraal gescheiden in maïskorrels en afval, de eerste vervolgens op doeken rond het huis te drogen. Onvoorstelbaar met onze hakselaars over de grote velden.




Lunch in een locaal restaurantje. Bij de maaltijd in Myanmar bijna altijd een extraatje,meestal het dessert: sinaasappeltjes, mandarijntjes, devil’s fruit, of een geflambeerde banaan met honing. Deze lunch: schaal speciaal voor ons gebakken grote kroepoek, heerlijk. Nog zoiets: bier gaat vergezeld met een ruim schaaltje kleine pindaatjes, vaak snel aangevuld met een tweede als twee hongerige fietsers in rap tempo de eerste hebben weggewerkt.
Het laatste stuk van de tocht voert langs grote resorts, toenemende hoeveelheid toeristen en het gevoel dat een ander gebied betreden wordt. Even wennen. Fietsen is in, niet alleen voor jantje toerist, onder ons raam door krioelt een hele school kinderen in groene broek of omslagdoek, op de fiets.

Mooi hotel met fijne kamer voor 3 nachten, mooi uitzicht over een stad met hoge (hotel) flats afgewisseld met de gouden pagode torens. Naar de haven en een boot geregeld voor onze tweede dag hier.

Gefietst: 67 km.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten