zaterdag 7 juli 2018

Dag 18. Rantepao, de zuidelijke route


Blijven steken bij de ceremonie voorafgaande aan de daadwerkelijke plaatsing in het graf. Die laatste stap even overslaan, vandaag op pad om de wonderlijke graven in Toraja land te zien. Ondertussen mooie achtergrond verhalen van de gids, boeiende geschiedenissen en rijke tradities, waarbij het oeroude traditionele Toradja zich heeft verzoend met de mengeling met het Christendom, door de Nederlanders hier gebracht.


Londa: de Tau tau.  Levensgrote met de hand uit hout gesneden poppen, gemaakt en gekleed naar het beeld van de overledene. De Tau Tau wordt op een balkon voor het graf in de rots geplaatst om de overledene te beschermen. Iedere “clan” heeft op eigen land een rotswand waar voor elke overledene uit de clan een nieuw graf wordt uit gehouwen, vaak hoog boven de grond. Handmatig in een bikkelharde rotswand, dat kan maanden duren. Er is een gezamenlijke verplichting van de clan om voor ieder lid, arm, of rijk, een graf te creëren . Verschil zit in de 4 horizontale niveau’s, kaste gerelateerd. 2015 werd er nog een lichaam en Tau tau bijgeplaatst. Een Tau tau “carver”is aan het werk, een zeldzaam vak.







Plots begroet door een stralende oudere man met een enorme ring om. Pastor uit een verwante gemeenschap en helemaal enthousiast dat wij uit Nederland komen, het land van de oorsprong van zijn geloof. Zijn hele gezelschap wil vervolgens met ons op de foto. Alsof je midden in een gospel koor beland, alleen zijn deze mensen allemaal wat kleiner. Wonderlijke en leuke ontmoeting.
Ook de berg op naar het grote Jezus beeld dat boven Makale uittorent en is gebouwd in opdracht van een moslim leider. Het geheel is niet af en ziet er ook niet naar uit dat het dat zal gaan worden. Veel gelovigen, voor ons weinig aantrekkingskracht. Wel een mooi uitzicht.



De huizen en gronden van de Toraja zijn eigendom van de hele clan. Het hoofd van de clan woont in het grote traditionele huis met het Buffelhoornen dak. De andere gebouwen, in dezelfde vorm zijn voor de rijstopslag. Hoe meer bijgebouwen, hoe rijker. De grote huizen kunnen wel gerestaureerd, of vervangen worden, er komen geen nieuwe bij. Een huis bezocht en verbaasd over de ruimte en het licht, voelt heel prettig binnen.

Kambira: kindergraven in een boom (=Liang Pia), ze zijn er op verschillende plaatsen en er komen ook nog nieuwe bij. Het idee: een kind jonger dan 6 maanden kan niet zelf eten of voortbewegen en moet ook op weg naar het hiernamaals worden verzorgd. Een holte in de boom gemaakt , het lichaam erin en afgesloten met natuurlijk materiaal. De boom groet om het lichaam heen als bescherming. Ondertussen zorgen de witte sapstromen in de stam voor de voeding van het overleden kind. Bijzondere gedachte, zorgzaam in elk geval.


Na een traditionele lunch van Kip in bamboe en wilde zwarte rijst, op stap naar de volgende verbazing.




Tampangallo. Na een korte wandeling een afslagje door het frisse groen met mooi gekleurde bloemen, nog 1 bochtje over wat smalle planken naar rechts en er vind een face to face begroeting plaats met een aantal schedels op een rots in de ingang van een natuurlijke grot. Eenmaal binnen hebben we geruime tijd nodig om bij de komen en ons te realiseren wat we eigenlijk zien. Een natuurlijke grot, gebruikt voor het “begraven” van de overledenen. 









Van bodem tot aan plafond, in alle hoeken en gaten: overblijfselen, vooral veel schedels (met en zonder tanden), maar ook vaak ver vergane resten van de doodskisten en andere herinneringen de bestemming voor deze grot. Vanuit de hoogte kijken een aantal groepen Tau tau  waakzaam op het geheel neer. Behalve de zachte pastels van de Tau tau heeft het geheel een harmonieuze grijsgroene kleur. Alles in harmonie en overal waar je kijkt. Even bij gaan zitten en in laten werken, prachtig en vreedzaam, ondaks alle schedels. Sommige kisten hebben versierselen die volgens de gids zouden kunnen duiden op een mogelijk Chinese herkomst van de Toraja ( de steile zwarte haren verklaard?). Via een nauw tunneltje onder de indruk de grot verlaten. Prachtig!

Tot slot:
De Suaya koningsgraven. Hoog in de rots een rij fraaie Tau tau voor de graven van de allerhoogsten der Toraja. Ca. 10 jaar geleden werd het laatste lichaam hier bij de rots in geschoven na een ceremonie van 14 dagen die aan 200  (veelal geïmporteerde) buffels het leven kostte. Een ieder bij wie Jort Kelder op de thee zou willen, ook van ver over de landsgrenzen, was aanwezig.
Opvallend hoe een relatief kleine bevolkingsgroep een zo unieke cultuur in stand houdt. Van de ca. 900.000 Toraja leeft de helft buiten het gebied. Ze blijven altijd verbonden en komen bijna allemaal terug.






Onderweg zien we met regelmaat een steeds vaker voorkomende optie: de “house graves”, ofwel het Panteon. Een hele familie kan hierin worden bijgezet.
Het hele traject tussen ophouden met ademen en de weg vinden naar het hiernamaals, nirwana, of wat dan ook, lijkt hier in Tana Toraja onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven en een niet mis te verstane belangrijke opdracht te zijn.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten