donderdag 24 november 2016

*Sri Lanka dag 8: Anuradhapura – Dambulla

Lange dag, vroeg op en om goed 7 uur op de fiets. Vergissing. Als we vanaf het pad de grote weg opdraaien belanden we tot 2 keer toe in een krioelende menigte van scooters en tuktuk’s vol schoolkinderen in hun witte schooluniformen. Allemaal trachtend hun kinderen zo dicht mogelijk bij school af te zetten. Een kabaal van jewelste. Hordes schoolkinderen lachen hun stralend witte tanden bloot als wij proberen door het gedruis onze weg te vervolgen: “Rare buitenlanders op een fiets”.

Tandheelkundig valt hier nog veel eer te behalen. De schooljeugd met opvallend mooie gebitten. Bij de iets oudere generatie wangen en mond gevuld met een dikke rode pruim. Witter dan wit kleurt rood. Eenmaal de leeftijd der wijsheid bereikt, legt een lach pijnlijk de aangetaste resten bloot van wat eens een stralend wit gebit was.


Betel quid
De rode "pruim" ofwel betel quid is de grote tandbederver is in deze streek. Bladeren van de Betelpeperplant, gevuld met Betelnoot (veroorzaakt de rode kleur), verschillende kruiden, tabak en een bindmiddel zijn een verslavend stimulerend middel. Niet alleen de tanden worden aangetast, maar vooral ook het tandvlees, waardoor tanden er ook spontaan kunnen uitvallen.

Maandag wasdag

Verlaten we de hoofdweg dan belanden we in een oase van rust, wat een natuurlijke weldaad. Droog, zon en mooie wolken, geen wind en een temperatuur net onder de 30 graden: uitstekend fiets weer. De stilte wordt beheerst door allerlei verschillende geluiden van vogels, krekels en wat al niet meer. Rijkdom, in een paar plaatjes gevangen doet het geheel tekort, maar toch……..

Papaya boomgaard

Inventief visnetten uitzetten

De rijstvelden




Ganesha
Langzaam lijkt de bewoning zich te veranderen, beter onderhoud, netter, schoner. Vriendelijk, rustig werkende bevolking. Op de dijk komen we de eerste publieke prullenbakken tegen.
De enorme, uit de rots uitgehouwen Boeddha van Aukana bezocht, imponerend.

Via een 10% hellinkje de dijk weer op langs het KalaWewo stuwmeer. De roze kwartsberg is gesloten, een troosteloze indruk.

Tot slot langs de Ibbankatuwa Tank (een in het kader van de irrigatie aangelegd meer). Fraaie vergezichten. De lokale bevolking baddert en doet de was, terwijl wij al onze stuurmanskunst aanwenden om tenminste de diepste kuilen, gaten en plassen te omzeilen.





Als afsluiting naar de “Rockcave”. Prachtig in de rots uitgehouwen ruimtes. In elke ruimte een schitterende liggende Boeddha, omringd door een groot aantal collega’s, 153 in het totaal. Alle ruimtes zijn volledig met mooi intacte fresco’s beschilderd, zowel de wanden als de muren. Vrije entree!





Gefietst: 105km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten